Tražite ideju za jedinstven i osoban poklon?
Trebate savjet?
Imate ideju koju želite podijeliti?
Na pravom ste mjestu...stoga...dobro došli :-)

Pratite nas i na FACEBOOKU

nedjelja, 23. studenoga 2014.

Prema bližnjemu budi dobrostiv

To thy fellow man be kind.


Kindness je engleska riječ koju je teško jednom riječju prevesti na hrvatski jezik. Ona obuhvaća i ljubaznost i dobrotu, dobronamjernost i blagost. Možda ju je teško definirati, ali ju je posve lako prepoznati i primijeniti. Pa stoga, evo još jedne božićne ideje. S obzirom da nas je mnogo u nezahvalnoj financijskoj situaciji, ove godine darujmo dobrotu. Kaže se „A little act of kindness goes a long way“; mali čin dobrote daleko stiže. Krenuvši od prvog prosinca, potrudite se učiniti nešto lijepo za jednog stranca i za jednog znanca. Sami odlučite koji čin dobrote će to biti kojeg dana i o kojoj osobi se radi. Ovdje je samo nekoliko ideja, a uz ideje i video (Kindness goes a long way) o dobroti koja se širi poput vala i putuje daleko. 


1. Recite „Volim te“ nekome tko vam puno znači.
2.  Kad kupite novi komad odjeće, jedan stari komad odjeće darujte. (Isto vrijedi i za igračke-divan način da humanitarno djelovanje osvijestite i kod svoje djece.)
3. Kad vozite svoje dijete na neku dodatnu aktivnost, povezite i susjeda ili prijatelja.
4. Donesite kavu kolegi ili kolegici.
5. Ponudite svoje mjesto u tramvaju ili autobusu nekom drugom.
6. Kažite „Hvala“ kad netko učini nešto za vas.
7.  Platite nekome kartu za parking.
8. Pričuvajte tuđe dijete.
9. Dajte kompliment.
10. Ne prekidajte svog sugovornika; potrudite se doista slušati.
11. Ako ste pekli kolače za vikend, donesite ih i u ured u ponedjeljak i podijelite s kolegama.
12. Napišite pismo osobi koja je na pozitivan način utjecala na vaš život (npr. profesoru ili nastavniku, treneru, svećeniku…).
13. Proslijedite dobru knjigu koju ste pročitali i nemojte je tražiti natrag. Neka ju darovana osoba proslijedi nekom drugom.
14. Ostavite napojnicu ljubaznom konobaru.
15. Ostavite lijepe poruke u džepu dragih ljudi, u knjigama u knjižnici kako bi ih pronašli neznanci ili ih zataknite za nečiji vjetrobran.

Ovo je doista sićušna lista jer doista je mnogo stvari kojima možete uljepšati tuđi dan, počevši s osmijehom. Ako ste poduzetničkog duha, pokrenite akciju većih razmjera. Možete ali ne morate sakupljati stvari ili novac za potrebite-možete darovati svoje vrijeme i novac. Naišla sam na dvije zanimljive američke Internet stranice iza kojih stoji izvrsna ideja. Jedna sakuplja i prosljeđuje pisma starijim ljudima koji nemaju svojih obitelji i usamljeni su. Na drugoj, pak, ljudi predlažu osobe kojima je u životu potrebna podrška, ohrabrenje ili malo ljubavi, a svi koji posjete stranicu, tim pojedincima mogu poslati pismo. Pa zašto ne bi tako nešto osmislili i pokrenuli u svojoj zajednici? 

Nema komentara:

Objavi komentar