Tražite ideju za jedinstven i osoban poklon?
Trebate savjet?
Imate ideju koju želite podijeliti?
Na pravom ste mjestu...stoga...dobro došli :-)

Pratite nas i na FACEBOOKU

petak, 5. rujna 2014.

Svestranost dostojna renesanse

Obečala sam kreativce srijedom, no ovog tjedna kreativac će biti šećer na kraju radnog tjedna.  
Znate li one testove na društvenim mrežama poput "da si rođen u nekom drugom vremenu, kada bi bio rođen"? E, pa kad bi današnji kreativac bio rođen u nekom drugom povijesnom razdoblju, zasigurno bi to bila renesansa. Renesansni su umjetnici bili kreativci u svakom pogledu jer su bili svestrani; Michelangelo se, na primjer, bavio slikarstvom, skulpturom i poezijom, a  Leonarda su uz slikanje zanimale i arhitektura, anatomija, matematike, botanika i još mnogo toga. Hrvoje Baltić primjer je takvog umjetnika-nakon završetka Likovne akademije radi kao profesor likovne umjetnosti, bavi se crtanjem, grafikom, fotografijom, scenografijom, a u slobodno vrijeme i ribolovom. Mentor je nagrađivanim učenicima na natjecanjima likovnih radova te u đurđevačkoj gimnaziji s učenicima provodi likovne radionice raznih tematike i time unosi kreativnost i zabavu u gimnazijski kurikulum.




U grafičkom radu opredijelio se za apstrakciju. Njegov rad je improvizacija, istraživanje koje kreće od samog ishodišta umjetnosti – od točke.Točka je oblik bez ijedne naglašene dimenzije i kao takva polazište za sve druge oblike, za liniju i plohu. Upravo ta fundamentalna likovna sredstva, točka, linija i ploha, likovna su sredstva kojima se Hrvoje poigrava.





On je također umjetnik kad treba stvoriti nešto od ničega. Najefektnije kulise za đurđevačku gimnazijsku skupinu napravio je upravo od on i to od izolir trake.



Uvijek je spreman na eksperiment, na nove tehnike i zadatke, a sve što radi, radi predano, precizno i tehnički izvanredno. Između ostalog, izvrstan je crtač i portretist.






Upravo ta izvrsnost izvedbe te kreativnost u raznim domenama (primjenjene) umjetnosti jest ono što me se najviše dojmilo kod Hrvoja. A uz to dolazi i skroman, duhovit i nepretenciozan karakter. Što Hrvoje kaže o sebi?
Inspiraciju pronalazim u svemu onome što me okružuje- prirodi, odnosima, problemima, krizi. Za umjetničko stvaralaštvo neophodna je kontinuirana disciplina rada. Rad stvara određenu vještinu, a baratanje vještinom donosi slobodu izražavanja. 
Što je želio postati kao dijete?
Svaki dan me zanimalo nešto drugo i novo no,  crtao sam cijelo djetinjstvo i bio sam dosta dobar pa je profesor likovnog u osnovnoj školi govorio da bih se trebao upisati u srednju školu za primijenjenu umjetnost ( škola gdje se crta, slika, modelari, gdje se razvija kreativnost ). Poslije, u četvrtom razredu sam shvatio da je to put kojim želim ići.
Gdje najradije stvara?
U umjetničkom studiju, tokom noći.
A najbolji savjet koji je dobio je...
...budi znatiželjan i nikada se nemoj prestati igrati


 Ukoliko vas zanima Hrvojev rad, možete ga kontaktirati na Facebook profilu (https://www.facebook.com/joklek.klek?fref=ts).

Nema komentara:

Objavi komentar