Tražite ideju za jedinstven i osoban poklon?
Trebate savjet?
Imate ideju koju želite podijeliti?
Na pravom ste mjestu...stoga...dobro došli :-)

Pratite nas i na FACEBOOKU

četvrtak, 25. rujna 2014.

Bajkovita umjetnost Iris Mihatov Miočić

Od autorice koju vam danas želim predstaviti sam do sad naručivala tri stvari i svaki put sam pregledala baš sve radove na internetu. Isto sam učinila i pripremajući se za pisanje ovog teksta. I svaki put sam uživala. Danas vam predstavljam mladu autoricu, akademsku slikaricu i ilustratoricu Iris Mihatov Miočić koju na Facebooku možete pronaći i pod imenom Happy Dot. 

Iris sam otkrila tražeći idealan poklon za svoju sestru, koji sam, na kraju i pronašla kod nje. Odabrala sam personaliziranu ogrlicu, s mini portretom i odabranim citatom. Personalizirane ogrlice samo su dio bogate ponude koja uključuje oslikane drvene kutije, pločice s anđelima čuvarima, oslikane jastuke i slike. Isto tako, Iris pruža usluge ilustriranja i oslikavanja zidova.





Njeni radovi su idealan poklon za rođenje djeteta, krštenje, vjenčanje ili rođendan. Predmet koji odaberete možete učiniti jedinstvenim i osobnim odabirom teksta i motiva, a na njima se može naći i portret vas, vaše obitelji ili voljene osobe. Bez obzira što odabrali, svaki njen rad zrači pozitivnim emocijama, oku je ugodan i lišen suvišnih detalja. 





Preporučam vam da ne propustite i upoznati se s Iris kao slikaricom te pogledajte njen portfolio na službenoj Internet stranici (http://www.irismihatovmiocic.eu.pn/ ). Zasigurno će vas se dojmiti kao svestrana umjetnica i izvrstan portretist. Fokus njenih radova je ljudski lik i ljudska emocija koju vješto lovi u trenutku, posebice u tehnici akvarela.




Na istoj internetskoj stranici možete doznati i njene biografske podatke, no kako bi dobili i mali uvid u osobnost ove autorice, odgovorila je i na nekoliko kratkih pitanja.
Tako sam o Ines saznala da je od malena sanjala da će postati slikarica/ilustratorica, a svoju inspiraciju pronalazi u obitelji, istinskim ljudskim vrijednostima, životnim pričama i bajkama. 



Iris tako kaže: „Inspiraciju je, zapravo, lako pronaći, ukoliko si svjestan ljepote življenja, čak i kad se dogodi životna bol, i u njoj možeš pronaći inspiraciju.
U djetinjstvu se najradije igrala…papirima i bojicama u svakom svojem obliku :)
Najdraži poklon koji je ikad dobila…kad sam postala mama :)Kad bi mogla biti netko drugi na jedan dan, bila bi… Aretha Franklin :D Pjevala bih cijeliii dan!
Kad bi se mogla susresti s jednom slavnom osobom... ne bi to bilo samo s jednom slavnom osobom. Da mogu, bilo bi to jedno ugodno čavrljanje s M.L. Kingom, Majkom Terezom, i Papom Ivanom Pavlom II.


Kontaktirajte Iris na Facebooku (Iris-Mihatov-Miočić-Atelje ili Happy-Dot)

petak, 19. rujna 2014.

Ići Mići i krpeni slatkiši

Kao što sam i obećala, i ovaj tjedan dajem vam ideju za dječji poklon. Želim vam predstaviti jednu kreativnu mamu blizanaca koja je uspjela odvojiti svoje dragocjeno vrijeme da stvara predivne igračke i dodatke za bebe i djecu. Stvara pod imenom Ići Mići, a danas je možete pobliže upoznati-njeno ime je Olivera Toić.

Prvo se upoznajte s Oliverinim rukotvorinama. Radi se o lutkama, medićima, dinosaurima, aviončićima, slovima i mnogim drugim igračkama izrađenim od pamučnih, najčešće dizajnerskih tkanina.


Svi predmeti su unikatni i rukom rađeni. No, kad ih vidite u živo, pomislite da su izašli iz neke prestižne trgovine. Svaki šav je sitan, jedva vidljiv i na svom mjestu. Sve je izrađeno pedantno i besprijekorno. A kombinacije boja i uzoraka su uvijek odlično usklađene.




Meni najdraža karakterisitka lutki ove autorice je njihova jedinstvenost. Svaka lutka ima svoju osobnost, svoj stil i vrlo lako, svoju priču. S ovim lutkama i vi možete biti kreativni i osmisliti im osebujne životopise. (Zar vam ova plavokosa ljepotica ne izgleda kao neka Amelie, koja pariškim Tuileries vrtovima šeće svog psića Pepina?!)




Sve Ići Mići igračke su idealne za maženje. Mekane su i lagane, a dovoljno velike da u krevetu prave društvo pred spavanje.





Kako bi bolje upoznali Oliveru, autoricu ovih krpenih čuda, odgovorila je na nekoliko pitanja. Tako mi je odala i gdje nalazi svoju inspiraciju.
Naravno, u svojoj dječici, njihovoj mašti, slikovnicama koje zajedno čitamo, a donekle i u uspomenama iz svog djetinjstva. 
Oliverino najdraže mjesto i doba dana za stvaranje je...
Jutro. Jutarnji sam tip, volim sunce koje prodire kroz prozor, pada na moju mašinu, uz to lagani povjetarac, velika šalica kave.....to je vrijeme kada sam najmirnija i najproduktivnija. 
Najbolji savjet kojeg je ikad dobila je...
Na greškama se nekada više uči nego na ispravno napravljenim stvarima. 
Kad bi mogla ponovo proživjeti jedno razdoblje svog života...
Ponovno bih studirala i ovog puta bih se joooooš više zabavljala
Kako Olivera zamišlja raj?
Ponovni boravak s voljenima. Potpuni mir. I sve što sam ikada željela znati......znam. 
Je li se ikad zaljubila u neki lik iz knjige i tko je to bio? (Kao knjigoljubac sam s veseljem dočekala odgovor na ovo pitanje)
Da. U dvojicu od braće Karamazovih. Ne sjećam im se više imena :D

I još par kratkih pitanja s još kraćim odgovorima.
Zašto je dobro biti žena? Jer se instinktivno znamo brinuti  o drugima. 
Volim svoje ime jer…je neobično. 
Kud bi otputovala da osvojiš milijun kuna na lutriji? New York. 
Ne volim kad…vičem na klince. I napravim lutkice s greškom. 
Koju vrlinu nemaš, a voljela bi je imati? Voljela bih biti smirenija.

Sve ostalo o Ići Mići saznajte na Facebook stranici (https://www.facebook.com/pages/I%C4%87i-Mi%C4%87i/236404056405557?fref=ts) ili na blogu (icimici.blogspot.com).





utorak, 16. rujna 2014.

Ovog tjedna poletite

Ovog tjedna sam bila odsutna i nisam stigla pisati. Ali misao tjedna mi je stalno bila u glavi, kao i dragi ljudi koje vam želim predstaviti. 


Ovotjedna misao nas sve poziva da ponekad zanemarimo strah, raširimo krila, riskiramo i poletimo. Ovog tjedna ili vikenda pokušajte reći "da" životu, što god da vas pitao i vidite kamo će vas ta avantura odvesti. Želim vam ugodan let!

srijeda, 10. rujna 2014.

U zemlji snova Sove Sovice

Još mnogo ranije no što su moji mali cimeri došli na svijet i uopće bili u planu, znala sam u kakvim će krevetićima spavati jednom kad dođu: u krevetićima opremljenim kod Sove Sovice. Naime, Sova Sovica izrađuje posteljine koje bi h si i sama poželjela da sam dijete. Osim posteljine, tu su u kompletu i ogradice, jastuci mali i veliki, slinčeki te jastuci za nošenje beba.

Sova Sovica me oduševila upravo motivom sove, iako su i sve ostale životinje koje izrađuje zanimljive i simpatične. 


Varijacije i kombinacije boja i uzoraka su brojne pa je odabrati onu najljepšu nemoguća misija. Svaki komad ručno je rađen i može biti personaliziran imenom djeteta kojem je namijenjen.  Sve to mi se svidjelo kada sam prvi put naletjela na Sovicu na Facebooku.  A kad sam prvi puta vidjela stvari uživo, postala sam potpuni obožavatelj jer je sve izrađeno perfekcionistički-pedantno, uredno i profesionalno u svakom pogledu, od odabira boja i tkanina do pakiranja i etikete.






A tko se zapravo skriva iza imena Sovica? Sovica je Helena Puratić, mama i modni dizajner po struci,  čija su neiscrpna inspiracija njene dvije djevojčice;kako rastu one, rastu i nove ideje, kaže Helena.



Koje je Helenino najdraže mjesto i doba dana za stvaranje?
Cijeli život sam ranoranioc pa je logično da rano volim započeti s radom a od nedavno imam i svoj mali studio tako da u toj sferi sreći nema kraja :-)
Pitala sam Helenu i koji je najdraži poklon koji je ikad dobila…
Ako zanemarimo materijalne stvari (a tu moram pohvaliti svog supruga koji mi je kupio novi fotić ) nekako me uvijek iskreno razvesele dječje crtkarije kojima onda danim tražim prikladno mjesto ali na kraju svaka nađe svoje :-) To me baš veseli :-)
A kuda bi otputovala da osvoji milijun kuna na lutriji?
Poznavajući sebe,vjerojatno bi sa svojom obitelji otišla na voljeni otok Brač i upoznavala sva godišnja doba na njemu,pa opet ispočetka :-)
Helena ne voli…
…kasniti s narudžbama. To je stvarno stresno.
Helenine radove možete pogledati na Facebook stranicama (https://www.facebook.com/sova.sovica?fref=ts /  https://www.facebook.com/ssovica?fref=ts ) gdje je ujedno možete i kontaktirati.

utorak, 9. rujna 2014.

Naredni dani posvećeni su bebama


S obzirom da sam nedavno i sama postala majka dvoje jedinstvene i meni savršene djece, nekoliko postova želim posvetiti upravo darovima za bebe. Darovima će se, naravno, najviše veseliti mame jer ono što veseli bebe se ne može kupiti. Od sutra ću vam predstavljati neke meni jako drage kreativce koji izrađuju prekrasne stvari za najmanje, od posteljine, igrački, knjiga do radosnica. To su sve stvari rađene s pažnjom i ljubavlju, a nadhnute djecom. Sve što ću vam predstaviti je provjereno dobro jer to i sami imamo i zasigurno će razveseliti roditelje. A svoje drage bebe razveselite zagrljajima, osmjesima, poljupcima, pjesmicama i neograničenom ljubavlju. 


petak, 5. rujna 2014.

Svestranost dostojna renesanse

Obečala sam kreativce srijedom, no ovog tjedna kreativac će biti šećer na kraju radnog tjedna.  
Znate li one testove na društvenim mrežama poput "da si rođen u nekom drugom vremenu, kada bi bio rođen"? E, pa kad bi današnji kreativac bio rođen u nekom drugom povijesnom razdoblju, zasigurno bi to bila renesansa. Renesansni su umjetnici bili kreativci u svakom pogledu jer su bili svestrani; Michelangelo se, na primjer, bavio slikarstvom, skulpturom i poezijom, a  Leonarda su uz slikanje zanimale i arhitektura, anatomija, matematike, botanika i još mnogo toga. Hrvoje Baltić primjer je takvog umjetnika-nakon završetka Likovne akademije radi kao profesor likovne umjetnosti, bavi se crtanjem, grafikom, fotografijom, scenografijom, a u slobodno vrijeme i ribolovom. Mentor je nagrađivanim učenicima na natjecanjima likovnih radova te u đurđevačkoj gimnaziji s učenicima provodi likovne radionice raznih tematike i time unosi kreativnost i zabavu u gimnazijski kurikulum.




U grafičkom radu opredijelio se za apstrakciju. Njegov rad je improvizacija, istraživanje koje kreće od samog ishodišta umjetnosti – od točke.Točka je oblik bez ijedne naglašene dimenzije i kao takva polazište za sve druge oblike, za liniju i plohu. Upravo ta fundamentalna likovna sredstva, točka, linija i ploha, likovna su sredstva kojima se Hrvoje poigrava.





On je također umjetnik kad treba stvoriti nešto od ničega. Najefektnije kulise za đurđevačku gimnazijsku skupinu napravio je upravo od on i to od izolir trake.



Uvijek je spreman na eksperiment, na nove tehnike i zadatke, a sve što radi, radi predano, precizno i tehnički izvanredno. Između ostalog, izvrstan je crtač i portretist.






Upravo ta izvrsnost izvedbe te kreativnost u raznim domenama (primjenjene) umjetnosti jest ono što me se najviše dojmilo kod Hrvoja. A uz to dolazi i skroman, duhovit i nepretenciozan karakter. Što Hrvoje kaže o sebi?
Inspiraciju pronalazim u svemu onome što me okružuje- prirodi, odnosima, problemima, krizi. Za umjetničko stvaralaštvo neophodna je kontinuirana disciplina rada. Rad stvara određenu vještinu, a baratanje vještinom donosi slobodu izražavanja. 
Što je želio postati kao dijete?
Svaki dan me zanimalo nešto drugo i novo no,  crtao sam cijelo djetinjstvo i bio sam dosta dobar pa je profesor likovnog u osnovnoj školi govorio da bih se trebao upisati u srednju školu za primijenjenu umjetnost ( škola gdje se crta, slika, modelari, gdje se razvija kreativnost ). Poslije, u četvrtom razredu sam shvatio da je to put kojim želim ići.
Gdje najradije stvara?
U umjetničkom studiju, tokom noći.
A najbolji savjet koji je dobio je...
...budi znatiželjan i nikada se nemoj prestati igrati


 Ukoliko vas zanima Hrvojev rad, možete ga kontaktirati na Facebook profilu (https://www.facebook.com/joklek.klek?fref=ts).