Tražite ideju za jedinstven i osoban poklon?
Trebate savjet?
Imate ideju koju želite podijeliti?
Na pravom ste mjestu...stoga...dobro došli :-)

Pratite nas i na FACEBOOKU

utorak, 19. kolovoza 2014.

Isperite prašinu svakodnevnog života

"Umjetnost s duše ispire prašinu svakodnevnog života" citat je kojim sam započela tjedan posvećen darivanju umjetničkih djela. Nažalost, opet moram reći da su i umjetnička djela za većinu nas luksuz. Sve dobre stvari o kojima sam već pisala, poput putovanja, knjiga i sada umjetnina, su luksuz jer nisu neophodne u našem preživljavanju. No, to ne znači da nisu neophodne našoj duši. Upravo te stvari su one koje nas najviše vesele. 
Kako vas umjetničko djelo može veseliti? Umjetničko djelo uljepšava vaš prostor, unosi u njega posebnu energiju i u vama izaziva posebne osjećaje. Nekad to može biti nostalgija, nekad ushit, nekad optimizam ili nada-ovisi o djelu, ali i o vama. Umjetnička djela su začin u vašem životnom prostoru. Jelo bez začina je i dalje jestivo i zdravo, ali nije ukusno. Prostor bez umjetnina je i dalje funkcionalan, ali ne i toliko ugodan. Naravno, neće se svi složiti sa mnom. Zato ovaj tekst i nije namijenjen onima koji u njemu ne vide smisao, već onima koji umjetnost vole.
Pa, evo, onda nekoliko smjernica, ako se odlučite nekoga razveseliti umjetničkim djelom. 
(Kada kupujete za sebe, ne trebaju vam smjernice-vodite se srcem i unutarnjim osjećajem. Ako vam se nešto sviđa i u vama izaziva ugodne osjećaje-kupite!)

1.  Ako tražite umjetninu, ne kupujte u kineskom dućanu ili trgovačkom centru
Samo zato što se nešto može objesiti na zid, ne znači da je to umjetnička slika. Isto vrijedi i za skulpture. Umjetnina ima autora-umjetnika, obično je rađena rukom i unikatna (uz izuzetak grafika i serigrafija). Ono što ćete naći u trgovačkim centrima su zidne dekoracije. One ne moraju nužno biti loše-i one mogu uljepšati vaš prostor, no ne možemo ih nazvati umjetničkim djelom.
2. Bitna je kvaliteta, a ne kvantiteta
Radije kupite "pravu" umjetninu, sliku dimezija 20cmx20cm, nego poster dimenzija 120cmx120cm-čak i ako je cijena ista. Ako je dar namijenjen osobi koja voli umjetnost, ona će znati pravu vrijednost vašeg dara, bez obzira na format.
3. Poštujte ukus osobe koju darujete
Najlakše je kupovati osobi čiji ukus dobro poznajete. Tada možda znate i omiljenog autora ili pak žanr, što će vam znatno olakšati odabir. U najmanju ruku, bilo bi dobro znati preferira li osoba apstraktnu ili figurativnu umjetnost. Raspitajte se o preferiranoj boji ili tehnici. Sve to vam može pomoći u potrazi. Za poslovne partnere ili osobe o kojima doista premalo znate, dobar izbor bi mogli biti pejzaži, vedute i panorame. Ono što je najbitnije jest da će se većina zaljubljenika u umjetnine razveseliti svakom "pravom" umjetničkom djelu.

Nekoliko puta sam ovdje spomenula "pravo" i "kvalitetno" umjetničko djelo. Vrlo je teško dati njegovu definiciju, no neke od karkateristika sam već spomenula. Nećete ga kupiti u supermarketu i nije rezultat masovne proizvodnje. Ono može biti rad amatera i profesionalnog slikara/kipara, ali uvijek je rad umjetnika- talentirane, kreativne, inspirirane i vješte osobe koja je u to djelo uložila svoje vrijeme, trud i  ljubav te ga vješto oblikovala prema svojoj viziji.
Kupovanje amaterskih radova uvijek je onaj škakljivi dio. Postoje izvanredni, talentirani amateri koji su izvrsno svladali i tehnike i vještine slikanja/ kiparenja, dok postoje i oni koji nakon jednog završenog tečaja misle da su slikari. Ukoliko niste sigurni u vlastiti sud, posavjetujte se s nekim stručnijim. Također "ljepota" tj. "privlačnost" nekog djela nisu (uvijek) mjerilo kvalitete ili kriterij za svrstavanje rada u amaterski ili profesionalni. I zapamtite-ukusi su doista različiti i ono što je vama lijepo, možda neće biti lijepo nekoj drugoj osobi i obrnuto.

Odabrati umjetničko djelo kao poklon možda se čini komplicirano. No, nikako nemojte samo zbog toga odustati od darivanja umjetnina! Umjetnine su poklon koji ne izlazi iz mode i koji traje čitav život. Ako se radi o posebnoj prilici u kojoj želite nekome pokloniti nešto trajno, uspomenu za čitav život- poklonite umjetninu! 


Autor slike: moj voljeni otac, Zlatko Huzjak

I nemojte zaboraviti svojoj djeci također darivati umjetnost-vodite ih na likovne i glazbene radionice, u muzeje i galerije. Usadite u njih ljubav prema umjetnosti. 

Nema komentara:

Objavi komentar